El propòsit d'aquest Bitàcola és analitzar l'efecte de les TIC i la Gestió del Coneixement com instruments que impulsen i afavoreixen la INNOVACIÓ en el si de les empreses, permetent una millora de la competitivitat i la productivitat.
diumenge, 13 de desembre del 2020
dimarts, 8 de desembre del 2020
diumenge, 29 de novembre del 2020
diumenge, 22 de novembre del 2020
dissabte, 14 de novembre del 2020
diumenge, 25 d’octubre del 2020
dissabte, 24 d’octubre del 2020
diumenge, 18 d’octubre del 2020
dilluns, 12 d’octubre del 2020
diumenge, 4 d’octubre del 2020
diumenge, 27 de setembre del 2020
dissabte, 22 d’agost del 2020
Eines que ens aporta la Ciència Econòmica per combatre els efectes del COVID: augment despesa pública amb una perfecta mobilitat de capitals, efectes sobre la balança comercial i l’increment de la renda i en el mercat laboral.
Eines que ens aporta la Ciència Econòmica per combatre els efectes del COVID: augment despesa pública amb una perfecta mobilitat de capitals, efectes sobre la balança comercial i l’increment de la renda i en el mercat laboral.
El procés de negociació del Gobierno de España amb la UE per aconseguir fons (140.000,00 milions), una part en forma de transferències directes (72.700,00 euros) i l’altra part en forma de crèdits, ha estat una negociació llarga i feixuga, no absent de polèmiques i tripijocs entre els diferents agents interpel·lats, ja sigui a nivell de governs en l’àmbit europeu, ja sigui motivat per diatribes entre partits polítics que configuren l’arc parlamentari del Regne d’Espanya.
Prescindint de la picabaralla política i centrant-nos en l’àmbit estricament tècnic per tal d’analitzar els efectes macroeconòmics que implicaran les mesures adoptades en el Consell d’Europa.
Del anàlisis de la situació global contingudes en el informe sobre les Previsions Econòmiques a Europa, obtenim la situació de les següents variables:
- La previsió de contracció del comerç mundial serà del 11 ½ %.
- Les polítiques expansives dels principals bancs centrals provoquen un augment de la liquiditat global, aquesta liquiditat global s’aboca a economies emergents i Europa, en la certa de rendibilitats més elevades, tot i assumir major risc.
- Europa és receptora en part d’aquest liquiditat, ho demostra per l’apreciació del Euro respecte al Dòlar, el Yen i el Yuan.
- La moderació dels preus de l’energia està propiciant un control dels preus a Europa, malgrat les polítiques fiscals expansives.
Amb aquest context, si analitzem en quin escenari macroeconòmic ens trobem, es podria dir que ens trobem enfront una perfecta mobilitat de capital i tipus de canvi flexibles. D’acord amb aquestes premisses els economistes sabem que l’eficàcia de les polítiques fiscals expansives és nul·la o gaire bé imperceptible, per tant aquesta polítiques ens condemnaran a coexistir amb un tipus d’interès que s’igualin al tipus d’interès mundial, que ve marcat per les rendibilitats dels països emergents i altes taxes d’atur, amb un descens de la renda per càpita sobre tot a les economies perifèriques més afectades per la pandèmia.
QUÈ S’HA DE FER?
A falta de fer una anàlisi molt més rigorós, la meva idea és que el BCE ha d’actuar comprant més deute privat i públic, ha de permetre tipus d’interès negatius al finançament d’aquelles empreses que augmentin la seva productivitat, i aquesta productivitat tingui en compte no només la factors interns, sinó també externalitats (economia verda = green new deal).
Com pot una empresa demostrar que està augmentant la seva productivitat? Molt fàcil, existeixen tres paràmetres fàcils de controlar: la xifra negocis, despeses personal i/o número de persones contractades i cost de la Seguretat social. El motiu perquè aquests tres paràmetres ens ajudaran: si una empresa augmenta la xifra de negocis, augmenta la despesa de personal, vol dir que és més competitiva i s’està expansionant, sigui quina sigui la seva estratègia: lideratge en costos o diferenciació de producte.
Si a nivell europeu aconseguim millorar la productivitat, serem més competitius, si som més competitius, malgrat escenaris amb Euro apreciat, per l’atracció de capital i polítiques fiscals expansives, podem augmentar el nivell de renda i millorar l’atur, compensant els efectes negatius que han delmat l’economia Europea.
L’altra opció que tenim és que el Banc Central Europeu operi perquè el tipus de canvi sigui fix, però aquest situació implicarà una reducció de reserves.
AL CORRUPTE REGNE D’ESPANYA PER UNA REPÚBLICA CATALANA.
dissabte, 25 de juliol del 2020
diumenge, 31 de maig del 2020
divendres, 29 de maig del 2020
EINES DE LA CIÈNCIA ECONÒMICA PER PILOTAR LA CRISIS DEL COVID II (2ª PART)
En el post anterior vaig parlar del necessitat de centrar-se en instruments que estimulin la productivitat per poder fer front al increment del dèficit públic que abocarà a un deute públic insostenible per una economia com la del GOBIERNO DE ESPANYA.
El motiu pel que la PRODUCTIVITAT és essencial rau en un raonament molt senzill: l'increment de productivitat representa que cada treballador aporta més unitats monetàries al PIB, així de senzill; llavors, si aportem més al PIB per treballador, vol dir que es recaudarà més impostos.
Quina és la forma de incrementar la productivitat, algú dirà redueixo el salari dels treballador, algú altre dirà traure un fuet i fuetejar-nos als treballadors perquè treballem més hores per menys salaris, així no arribarem a cobrar la pensió, segurament les extremes dretes més recalcitrants estan pensant amb això. DONCS NO, errada amb majúscules. Tronant al símil del sinistre del vols d'Air France en mig de l'Atlantic; ara mateix hem travessat una tempesta, per evitar que les turbulències trenquessin l'avio tenim els motors a plena potència, hem arribat al punt màxim i l'avió ha entrat en pèrdua, és a dir, que estem caient a plom tot i que tenim la màxima potència.
Què tocaria fer ara quan l'economia està desplomant-se? Doncs, toca redreçar l'avió perquè la potència dels motors puguin impulsar-lo. El mateix passa amb l'economia, en el post anterior vaig comentar que la robòtica i automatització de processos són un instrument de molta vàlua; però des que vaig escriure aquell post fins aleshores, he llegit articles que provocaria acomiadaments massius, per l'efecte substitució home màquina.
Aquest efecte substitució home màquina no es real, si atenem a l'estructura de costos de les empreses. Totes les organitzacions tenen aquesta estructura de costos:
- Costos fixos
- Costos variables
Si atenem a organitzacions més complexes tenim un altra subdivisió en les dues categories anteriors: costos directe i indirectes.
Suposem que les empreses es concentren en millorar la seva productivitat mitjançant la robotització i automatització de processos, què serà necessari incrementar els costos fixos, ja que aquesta robotització implica fortes inversions en el conjunt de l'economia, per tant què li passarà a les empreses, que amb una estructura de costos fixos més elevats necessita incrementar la xifra de vendes per assolir el llindar de rendibilitat. LLavors què passarà, algú ha vist que un robot pogui substituir totes les funcions del ésser humà? La resposta és negativa, encara estem molt lluny d'aquest escenari, per problemes de capacitat de processament, problemes de hardware...(The Globotics UPHEVAL from Richard Baldwin).
Llavors a què conduirà la major robotització: estimularà l'increment del cost variable pel factor.humà. que es complementaria a tot procés de producció.
POLÍTIQUES MONETÀRIES EXPANSIVES VINCULADES A LA PRODUCTIVITAT:
Per que una pol´tica monetària expansiva no condueixi a un augment de preus, per tant a l'especulació; sinó a un increment de la inversió productiva a què creieu que ha d'anar vinculat?
doncs els comptes anuals ens ofereixen tres paràmetre que ens permeten dirigir l'increment del crèdit, quins són:
- Increment xifra de negocis.
- Increment dels costos de seguretat Social.
- Increment de la plantilla.
Si aquests tres paràmetre incrementen proporcionalment tenim la certesa que com a societat estem fent els deures, seguint amb el símil de l'avió haurem anivellat el morro perquè els motors desenvolupin la màxima potència i redrecin la caiguda de l'aeronau, perquè torni a reprendre el creixement.
Al GOBIERNO DE ESPANYA I PER UNA REPÚBLICA CATALANA.