divendres, 29 de maig del 2020

EINES DE LA CIÈNCIA ECONÒMICA PER PILOTAR LA CRISIS DEL COVID II (2ª PART)



En el post anterior vaig parlar del necessitat de centrar-se en instruments que estimulin la productivitat per poder fer front al increment del dèficit públic  que abocarà a un deute públic insostenible per una economia com la del GOBIERNO DE ESPANYA.

El motiu pel que la PRODUCTIVITAT és essencial rau en un raonament molt senzill: l'increment de productivitat representa que cada treballador aporta més unitats monetàries al PIB, així de senzill; llavors, si aportem més al PIB per treballador, vol dir que es recaudarà més impostos.

Quina és la forma de incrementar la productivitat, algú dirà redueixo el salari dels treballador, algú altre dirà traure un fuet i fuetejar-nos als treballadors perquè treballem més hores per menys salaris, així no arribarem a cobrar la pensió, segurament les extremes dretes més recalcitrants estan pensant amb això. DONCS NO, errada amb majúscules. Tronant al símil del sinistre del vols d'Air France en mig de l'Atlantic; ara mateix hem travessat una tempesta, per evitar que les turbulències trenquessin l'avio tenim els motors a plena potència, hem arribat al punt màxim i l'avió ha entrat en pèrdua, és a dir, que estem caient a plom tot i que tenim la màxima potència.

Què tocaria fer ara quan l'economia està desplomant-se? Doncs, toca redreçar l'avió perquè la potència dels motors puguin impulsar-lo. El mateix passa amb l'economia, en el post anterior vaig comentar que la robòtica i automatització de processos són un instrument de molta vàlua; però des que vaig escriure aquell post fins aleshores, he llegit articles que provocaria acomiadaments massius, per l'efecte substitució home màquina.

Aquest efecte substitució home màquina  no es real, si atenem a l'estructura de costos de les empreses. Totes les organitzacions tenen aquesta estructura de costos:

                                    - Costos fixos
                                    - Costos variables

Si atenem a organitzacions més complexes tenim un altra subdivisió en les dues categories anteriors: costos directe i indirectes. 

Suposem que les empreses es concentren en millorar la seva productivitat mitjançant la robotització i automatització de processos, què serà necessari incrementar els costos fixos, ja que aquesta robotització implica fortes inversions en el conjunt de l'economia, per tant què li passarà a les empreses, que amb una estructura de costos fixos més elevats necessita incrementar la xifra de vendes per assolir el llindar de rendibilitat. LLavors què passarà, algú ha vist que un robot pogui substituir totes les funcions del ésser humà? La resposta és negativa, encara estem molt lluny d'aquest escenari, per problemes de capacitat de processament, problemes de hardware...(The Globotics UPHEVAL from Richard Baldwin).

 Llavors a què conduirà la major robotització: estimularà l'increment del cost variable pel factor.humà. que es complementaria a tot procés de producció.

POLÍTIQUES MONETÀRIES EXPANSIVES VINCULADES A LA PRODUCTIVITAT:

Per que una pol´tica monetària expansiva no condueixi a un augment de preus, per tant a l'especulació;  sinó a un increment de la inversió productiva a  què creieu que ha d'anar vinculat?
doncs els comptes anuals ens ofereixen tres paràmetre que ens permeten dirigir l'increment del crèdit, quins són:

                                 - Increment xifra de negocis.
                                 - Increment dels costos de seguretat Social.
                                 - Increment de la plantilla.

Si aquests tres paràmetre incrementen proporcionalment tenim la certesa que com a societat estem fent els deures, seguint amb el símil de l'avió haurem anivellat el morro perquè els motors desenvolupin la màxima potència i redrecin la caiguda de l'aeronau, perquè torni a reprendre el creixement.


Al GOBIERNO DE ESPANYA I PER UNA REPÚBLICA CATALANA. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada